lördag 10 april 2010

Kick AIDS out of Khaeylitsha

Det är under denna paroll som Harrys Foundation startade. I kåkstaden Khayelitsha, Sydafrika, är nästan var tredje person smittad av HIV. Speciellt bland unga kvinnor är andelen speciellt hög, ibland ända upp till 50%. En hel generation är på väg att gå till spillo.

En stor del av problematiken är att HIV och AIDS är så stigmatiserat, man skäms alltså om man blir drabbad. Därför väljer många att blunda för sina symptom hellre än att bli utstötta.
För att komma åt problemet måste attityden ändras radikalt och det är därför det är så viktigt att påverka och upplysa människor i tidig ålder.

Harrys Foundation stöder i dagsläget i första hand Isikhokelo Public Primary School för att minska aidsandelen i Khayelitsha, öka kunskapen om sjukdomen och öka kvaliteten på elevernas skolgång genom att bidra med ökade resurser och material. Målet är att utöka projektet till fler skolor.

Vårt projekt Running for Khaeylitsha har som mål att samla in pengar för byggnationen av dagiset dagiset Bamanye. Pengarna öronmärks och går oavkortat till dagiset. Ett dagis kostar 70 000 kr att bygga i Khayelitsha och det måste vi få ihop.

Jag har, precis som Gustavo, varit på besök i Khayelitsha och vill förmedla en viktig sak som jag tror att vi alla kan lära oss något av. De människor jag träffade där hade alla en sak gemensamt att de i första hand fokuserar på positiva saker och glädjer sig enormt för de goda saker som händer. Gnäll är mycket sällsynt, trots svåra förhållanden. En härlig attityd som vi alla kan behöva ta efter lite mer? Att fokusera på den här dagens glädjeämnen. Vi har ju alla massor av saker att glädjas och vara tacksamma för. Det måste vara bättre att tänka på det än på allt som är tråkigt och dåligt.

Jag glädjer mig åt att ha möjligheten att få hjälpa några av dessa underbara människor.

Alla kan inte göra allt men alla kan göra något.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar